SPARK Interreg logo

Hulp nodig bij de groei en innovatie van je sociale onderneming?

Doe mee met het ‘Social Enterprise Innovation Accelerator Programme!

Schrijf je nu in!


Het Spark Social Enterprise project is op zoek naar sociale ondernemingen die willen deelnemen aan een uniek acceleratieprogramma. Een programma dat versnelling kan brengen in je onderneming, zodat je beter kan innoveren en sneller kan groeien. En dat geheel kosteloos!

 • Is jouw organisatie een sociale onderneming?
 • Wil je deze organisatie laten groeien?
 • Kun je professionele hulp gebruiken?

Dan past dit programma perfect bij jou!

Door deel te nemen aan het acceleratieprogramma profiteer je van direct op jouw organisatie gerichte steun van experts. Zij zetten in op groei van je onderneming vanuit de gedachte dat je met de juiste innovatie de meeste impact kunt maken.

Interesse? Vul snel het Inschrijfformulier in. Inschrijfdatum is tot 1 mei.

Meer informatie over de criteria en deelname zijn te vinden in de onderstaande downloads:

Vanwege het internationale karakter is het grootste deel van het programma in het Engels.

Voor vragen, mail naar baud@seinwezen.nl 

 

 

Sociaal Ondernemen Haarlem De Stadsgarage

Op 29 en 30 september was het Seinwezen gastheer van het hele team dat werkt binnen het SSENT programma. De 29ste stond in het teken van het verder verfijnen van de opdracht – want Interreg2Seas opdrachten zijn niet eenvoudig! In de avond hebben we uitgebreid genoten van de kookkunsten van Spruit en Thuis.

Op bezoek bij Dopper

Stadsgarage Haarlem - sociaal ondernemen - op bezoek bij DopperVrijdag de 30ste hebben we gezamenlijk Haarlems snelst groeiende en impactvolle social enterprise bezocht, Dopper.

Aansluitend kwamen Alex Jansen van de gemeente en wethouder Joyce Langenacker op het Seinwezen om het belang van sociaal ondernemen te benadrukken.

Joyce sprak de volgende woorden:

“Allereerst van harte welkom in Haarlem. Wij zijn trots om jullie te mogen ontvangen. Haarlem is een stad van verbinding – al sinds 1839, toen het spoor de eerste Nederlandse trein tussen Haarlem en Amsterdam met elkaar verbond. In 1843 werd de spoorlijn verlengd naar Leiden.

Haarlem staat niet alleen voor het verbinden van steden – mensen met elkaar in verbinding brengen staat in Haarlem hoog op de agenda. Dat uit zich in ons eigen beleid dat gestoeld is op participatie met de samenleving, door sociaal ondernemerschap.

Met trots noem ik mooie voorbeelden hiervan:

 • Haarlem Valley. Deze organisatie zorgt ervoor dat startende ondernemers kapitaal tot hun beschikking krijgen. De gemeente ondersteunt het project en ik ben mee geweest naar de editie in New York. Hier worden kapitaalaanbieders verbonden aan kapitaalvragers;
 • De Kredietunie Zuid Kennemerland verbindt ondernemers op gebied van financiën. Ondernemers betalen lidmaatschapsgeld dat wordt geïnvesteerd bij ondernemers uit de poule die met een investeringsvraag zit.
 • We hebben de Haarlemmer Kweektuinen. Hier voert een groep burgers de regie over een stuk grond waar duurzame landbouw plaatsvindt, en met gebouwen waarin sociaal maatschappelijk ondernemers samenkomen.
 • We zijn ook trots op het bedrijf Dopper dat wereldwijd het watervraagstuk hoog op de agenda zet. En de plastic soup aankaart door een simpel product: een fancy waterfles die gevuld kan worden waardoor we minder plastic flessenweggooien. U treft hen vanmiddag.
 • Tot slot het project dat de StadsGarage/Seinwezen deed voor DSS, de grootste sportvereniging in Haarlem. De voorzitter had de vraag hoe hij als sportvereniging een sociale rol in de samenleving kan vervullen. De StadsGarage paste haar Meet, Match & Monitor toe.
  • De Meet: de juiste, veelal onverwachte partijen die actief zijn op het sociaal domein werden gezocht en bij elkaar gebracht;
  • De Match: tijdens verschillende avondbijeenkomsten liet de SG op basis van verschillende standpunten de partijen met elkaar in gesprek gaan. De standpunten kwamen tot stand door de voorgesprekken met de genodigde deelnemers, de uitkomsten waren nieuwe samenwerkingsvormen;
  • De Monitor: de verbonden partijen werden gevolgd. Het individuele belang in acht nemend werd gezocht naar het gemeenschappelijk belang. Het was de aanzet voor het resultaat van nu dat vijftig mensen met afstand tot de arbeidsmarkt dagactiviteiten hebben. Inmiddels zijn er 2 mensen aan betaald werk geholpen.

Activiteiten van Seinwezen, de Stadsgarage, van de Kweektuinen, van Seets2Meat (met een open source werkplek in het gemeentehuis), van Dopper en alle andere social entrepreneurs zijn voor de gemeente Haarlem erg belangrijk. Want ze helpen maatschappelijke vraagstukken oplossen.

Ik ben erg benieuwd naar de uitkomsten van uw programma waarin het doel is dat sociale ondernemingen tools krijgen om (nog) beter te kunnen performen en daarmee een grotere ook economische rol kunnen spelen in de Europese Unie. Een uitdaging van grote importantie.

Ik wens u veel succes en veel plezier”

Samenwerking

SPARK Interreg logo

De Stadsgarage werkt samen met het Belgische de Innovatiefabriek en De Punt, het Engelse The Platform, de Universiteit van Brighton en de County of Sussex.

 

Spark Social Enterprise (SSENT)

Vernieuwde Spark website (SSENT)Met deze partners ontwikkelen we een nieuwe methode die ondernemers helpt om maatschappelijke onderwerpen op een bedrijfsmatige manier aan te pakken, ook wel sociaal ondernemen genoemd. Deze samenwerking is tot stand gekomen binnen het Spark Social Enterprise (SSENT) project.

‘Spark Social Enterprise stelt sociale ondernemingen in staat om duurzame en impactvolle innovaties te ontwikkelen. We verfijnen de randvoorwaarden voor die ontwikkeling en creëren effective modellen en instrumenten voor de ondersteuning van sociale ondernemingen.’