Jan Peter Balkenende (rechts) en ambassadeur Frans Makken wijzen naar een van de veelbelovende organisaties.

Stadsgarage on Tour – verslag Nairobi

Een diner met Jan van Betten van Nudge eindigt altijd onverwacht. Anderhalve week later zijn we samen op de 3rd Private Sector Conference on Sustainable Inclusive Business in Nairobi. Nudge is partner van SIB-Kenya, Stadsgarage (nog) niet. Op de campus van de United States International University komen ruim 200 mensen samen om kennis te delen, te netwerken (hoofddoel, zo blijkt uit de gezamenlijk gebruikte app Mentimeter (soort Kahoot)). Een lange plenaire sessie – meestal vermijd ik die. Zo niet deze. Een keur aan excellente sprekers komt voorbij waarbij ik hier graag onze oud-premier Jan Peter Balkenende en huidig partner bij EY (voorheen Ernst & Young) noem. Wat een humor, geestdrift, kennis en charisma spreidt hij ten toon. Hij switcht van de noodzaak van inclusiviteit, social responsiblility en veranderende handelsgeest naar zelfspot – “Ik was nog maar net premier en een van de ambtenaren zei me dat zijn zoontje hem had gevraagd: ‘papa, is de baas van ons land de vader van Harry Potter’”. Verwijzend naar de zwarte hoornen bril die hij droeg in die periode.

Balkenende speelt met gegevens en inspireert. Ondanks de nog lange weg te gaan alvorens daadwerkelijke verandering optreedt, komen zijn woorden binnen. “Er is een verandering te zien bij huidige ondernemers, klein en groot. Overal over de wereld, onlangs was ik in China. Zelfs daar. Geld moet er verdiend worden, maar steeds meer bedrijven zien de noodzaak van inclusiviteit, van denken aan de omgeving, het milieu. Aan sociaal maatschappelijke vraagstukken”. We hebben de wereld uitgeput en deze ambassadeur van CSR wereldwijd merkt verandering op hoog niveau. De sky is niet langer de limit. Hij geeft zijn gehoor hoop.

Ik verlaat de conferentie met 22 businesscards, maak vier afspraken voor de komende week en schrijf aan een internationale versie van het business plan. Waarom? Omdat ik geloof dat de Stadsgarage aanpak met een accelerator programma voor sociaal ondernemers elders uit te rollen is. Niet zomaar, maar het idee werkt ook elders. Een gesprek met de Deen Johnnie Kjelsgaard van Growth Africa bevestigt dit. Growth Africa opereert in verschillende Afrikaanse landen en heeft een incubatorprogramma voor ‘algemene’ ondernemers. De specificatie sociaal ondernemen zou wel eens goed in hun portfolio kunnen passen. Moeten we wel het business plan niet alleen vertalen, ook aanpassen. We werken eraan. CityGarage goes International.

– Baud Schoenmaeckers

Over de organisatie: SIB-Kenya is een samenwerkingsverband tussen RVO, MVO Nederland, KEPSA Foundation en de Nederlandse ambassade. SIB is een kenniscentrum dat ondernemers helpt duurzaam en inclusief te worden. Zoals de site stelt: “We help you improve your business practice and encourage you to take responsibility for your full business impact. We help you define your business goal and facilitate the process of achieving this goal.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *